Muqaddimah Muqaddimah II Isti'azah Basmallah Ummul Quran Idgham Hak Kinayah Mad Wal Qasr 2 Hamzah Dalam 1 Kalimah 2 Hamzah Dalam 2 Kalimah Hamzah Mufrod Memindahkan Harakah Hamzah Kepada Sukun Waqaf Hamzah Pada Hamzah & Hisyam (Zal) Pada Kalimah (IZ) (DAL) Pada Kalimah (QAD) Ta' Ta'nis Huruf Yang Hampir Pada Makhrajnya Hukum Nun Sakinah Fathah, Imalah Dan Taqlil Qurra Pada Raat Lam Mat
Ahlan Wasahlan... Selamat Datang Ke Blog TahfizQiraat Semester 1 Tahun 1 2007/2008....
Dengan Nama Allah
Pengenalan Dan Takrif
Calendar Dan Masa
Malaysia

Panduan Hadis
Blog Muslimin


    ::: :: lect_tqq_KUIN
    ::: :: Al-Huffaz
    ::: :: Al Hifzul Quran
    ::: :: Al Mujahidin
    ::: :: As-SyathibiyyaH
    ::: :: As-SyathibiyyaH II
    ::: :: Asrar
    ::: :: Halawatul Iman
    ::: :: Huffaz Team
    ::: :: IzatGroup
    ::: :: IzatGroup II
    ::: :: IbnuAmir
    ::: :: UlyaNuralQuranChattbox GrapesNasyid

Radio
Saturday, September 1, 2007


BAB UMMUL QURAN
SYARAH : -


- Qurra' Memfokuskan Keduanya Dengan ( ر ) Dan Nun ( ن ) Dan Mereka Kisaei,'Asim Tetapkan Alif ( ا ) Selepas Mim Pada Lafaz ( مَلِكِ يَوْمِ الدﱢينِ ) Sepertimana Lafaz Dengan Nazim الناظم . Bagi Qurra' Yang Lain Membuang Alif ( ا ) Seperti ملك يوم الدين .1) Qunbul Dari Ibnu Kasir Dengan ( س) Pada Lafaz ( سراط ) Dan ( السراط ) Pada Baccan Dalam Al-Quran.

2) Qalaf Dari Ishmam Membunyikan Suara Zai ( ز ) Sepertimana Disebut
( ظ )
Selain Keluar Dengan Lisan,Keetika Mana Bacaan Lafaz ( صراط ) Dan ( الصراط )

3) Qalad Pada Tajuk Mula Pada Surah fatihah ( اهدنا الصراط ) Dengan Hisyam Seperti Qalaf,Atau Dengan Sod ( ص ) Seperti Ahli Qurra' Yang Lain Yang Telah Membaca Dengan ( ص ) Pada Tiap-Tiap Tajuk, Diriwayatkan Qalad Baki Tajuk الصراط والصراط Dengan ( ص )

SYARAH : -

- Hamzah Dengan Dommah ( ه ) Pada Kalimah Yang Bersambung Dan Berhenti Iaitu :- عليهم : غَيْرِ الْمَغْضُوْبِ عَلَيْهِمْ

- اليهم : مُرْسِلَةٌ إِلَيْهِمْ

- لديهم : وما كنت لديهم


Sepertimana Apa Yang Dibaca Dalam Al-Quran Dan Qurra' Yang Lain Dengan kasroh ( ه )

SYARAH : -

Nazim ( الناظم ) Dengan Sesungguhnya Mendommahkan Mim Jamaq Dan Menyambungkan Wau ( و ) Dengan Syarat Terletak Sebelum Huruf Berbaris Pada Keadaan Bersambung Seperti : ( أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوْبِ عَلَيْهِمْ ولاَالضاﱠٓلِيْنَ )1) Ibnu Kasir Hubungan Dengan Kadar 2 Harakat.
2) Qalun Hubungan Bersalahan Iaitu Hubungan Dengan SUkun Apabila Bersambung Mad Mim Dengan Kadar 2 Harakat Selepas Hamzah Putus 2 Harakat Dan 4 Harakat.
3) Warsh Hubungan Dengan Mim Jamaq Dengan Kadar 6 Harakat Dengan Syarat Selepas Hamzah Terputus.
4) Bagi Baki Qurra' Yang Lain Mereka Sukun Mim Jamaq Yang Selepas Berbaris Satu-Satunya Bersambung.

SYARAH : -

- Apabila Datang Mim Jamaq Sebelum Huruf Sukun Maka Tiap-Tiap Qurra' Dommah Mim Dan Sambung Tanpa Silah, Tanpa Mad,Apabila Datang Mim Sebelum Sukun Adalah Sebelum Mim ( م ) Hak ( ه ) Sebelum ( ه ),( ي ) Sukun Atau Huruf Maksur.

Contoh Tempat-Tempat Bacaan Yang Diriwayatkan

posted by tahfizqiraat_04 @ 10:53 AM  
1 Comments:
  • At April 5, 2009 at 1:22 AM, Blogger gelombang sufi said…

    salam..tahniah atas kesungguhan sahabat2...cuma minta rujuk individu berautoriti dalam bidang qiraat sebelum persembahkan fakta2 kepada umum..banyak kesilapan yg perlu diperbetulkan melalui face to face dengan pakar...tidak mampu diperbetulan dengan mujarrad tulisan diruangan yang terhad ini..

     
Post a Comment
<< Home
 
Takrif Qiraat
Pengertian Qiraat
Al-Qiraat Adalah Kata Himpun (Jamak) Dari Perkataan Qiraah.
Al-Qiraat -
- Dari Segi Bahasa Bererti bacaan-bacaan,
- Dari Segi Istilah Ialah Satu Ilmu Untuk Mengetahui Cara Membaca Kalimah-Kalimah Al-Quran Sama Ada bacaan Tebal Atau Nipis,Panjang Atau Pendek Sehinggalah kepada Perbezaan Sebutan Huruf Pada lafaz-lafaz Al-Quran Itu Sendiri.

Sebagaimana Al-Quran,Begitu Juga Dengan Al Qiraat. Ia Diturunkan Dengan Lafaz Dan Nasnya. Ia Diturunkan Oleh Allah S.W.T ke Atas Rasulullah S.A.W Dan Disampaikan Kepada Kita Beserta Dengan Cara-Cara Membacanya Bertepatan Dengan Apa yang Diajarkan oleh Malaikat Jibril A.S. Perbezaan bacaan menurut Rawi-Rawi Adalah Bersandarkan Kepada Sanad Yang Sahih Yang Sampai Kepada Rasulullah S.A.W.

HUBUNGAN AL-QURAN DENGAN AL-QIRAAT


- Menurut Pendapat Imam badruddin Az-Zarkasyi Di Dalam kitab Al-Burhan,Al-Quran Dan Al-Qiraat Adalah Dua Hakikat Yang Berbeza. Al-Quran Adalah Wahyu Yang Diturunkan Ke Atas Nabi Muhammad S.A.W Yang Menjadi Mukjizat Penerangan,Sedangkan Al Qiraat Pula Adalah Perbezaan Dari Segi Lafaz Sebutan Wahyu Dan Bagaimana Cara Membaca. Ia Mestilah Diambil Secara Talaqi Dan Musyafahah. Pendapat ini Disokong Oleh Sesetengah Ulamak Seperti Al Qastilaani Dan Syeikh Ahmad Bin Muhammad Ad Dimyaati.

- Menurut Pendapat Doktor Muhammad Salim Muhaisin Pula, Al-Quran Dan Al Qiraat Itu Adalah Dua Hakikat Yang Satu. Ini Berdasarkan Kepada Pengertian Al Quran Dan Qiraat Yang Sama Dari Ambilan Masdar - (Qiraah).
TUJUAN :

Supaya Dapat Mengembangkan ilmu Qiraat Kepada Masyarakat Umum Agar Masyarakat Tidak Akan Keliru Atau Timbul Perselisihan Faham Antara Satu Sama Lain Mengenai Pembacaan Al-Quran. Terutamanya Kepada Para huffaz Di Malaysia
FAEDAH
Dengan Membina Blog Ini Dapat Memberi Sumber Rujukan Kepada Kami,Terutamanya Apabila Menjelang Peperiksaan Semester, Ini Kerana Kami Masih Baru Masih Banyak Yang Perlu Dipelajari Seadanya,Blog Ini Bakal Membantu Kami Untuk Mengingati Apa Yang Telah Di Pelajari Dan Seterusnya Beramal Dengannya... InsyaAllah.

Ilmu Qiraat Juga Menyeronokkan,Oleh Itu Kami Ingin Berkongsi Keistimewaan Ini Dengan Masyarakat Umum.Jika Ada Yang Ingin Membantu,Kami Sangat Mengalukan. Sekian Wassalam... Wallahualam...

Copyright © 2007 TahfizQiraat. By Admin.
Coretan
Download Nasyid

Inteam Reunited

   Inteam - Allahu Rabbi
   Inteam - Hamzah Asadullah
   Inteam - Hanya Takdir (UntukPalestin)
   Inteam - Dia Muhammad
   Inteam - Kepastian
   Inteam - Kemuliaan Al-quran
   Inteam - Asy Syafie ft. Ust. Tahassan
   Inteam - Redha
   Inteam - Asma' Allah
   Inteam - Kasih Sayang (Ft Ustaz Asri Rabbani)


( Please Right Click And Choose " Save Target As " to Download Song And If Can't Just Click To The Title Song And You Can Download From There )


Anyone Who Would Like To Make A Request Nasyid Songs Please Email To This Address
     syahhumaira@yahoo.com.my
InsyaAllah We Will Help If That Songs You Want Inside Our Collection

Streaming Nasyid
Inteam Ft Ustaz Asri - Kasih Sayang

Nadamurni - Bila Nur Melimpah Di Hati
[  Home ] [ GrapesNasyid ] [ Download Nasyid ] [ Lect_TQQ_KUIN ]
Copyright © 2007 TahfizQiraat. All rights reserved.